General

Circuit Transilvania – 3 zile

Bucuresti – Ramnicu Valcea – Cozia – Valea Zanelor – Sibiu – Alba Iulia – Turda – Targu Mures – Sighisoara – Brasov – Ploiesti – Bucuresti

Durata: 3 zile – 2 nopti

 

Detalii traseu:

Ziua 1:  ora 06:15 – prezentarea la imbarcare, Bucuresti – Piata Agroalimentara, Gara de Nord (Calea Grivitei- gura metrou-Muzeul CFR).Ora 6.30-plecare din Bucuresti pe ruta Pitesti – Ramnicu Valcea. La Ramnicu Valcea se viziteaza Casa Memoriala “Anton Pann”. Deplasare spre Calimanesti – Caciulata pentru a vizita Manastirea Cozia. Optional se poateservii pranzul la Compluxul Turistic “Casa Romaneasca”. Deplasare catre Valea Zanelor, vizitare Castelul de lut din Valea Zanelor. Deplasare catre Sibiu, optional se viziteaza Muzeul Astra (in functie de timpul disponibil). Dupa vizitarea muzeului mergem catre hotel, dupa ce ne cazam, timp liber, si optional seara organizam un tur de noapte al orasului.

Ziua 2: mic dejun. Vizitarea Muzeului Brukenthal, dupa care deplasare directa catre Alba Iulia. Vizitarea Cetatii Alba Iulia Carolina plus pauza de pranz. Deplasare care Salina Turda pentru vizitare. Dupa salina se merge catre Targu Mures, se viziteaza Piata Trandafirilor si centrul istoric, urmat de o vizita la Cetatea Medievala. Cazare Targu Mures.

Ziua 3: mic dejun. Plecam catre Sighisoara, unde vom vizitata Cetatea Medievala. Deplasare catre Brasov, cu oprire de vizita a Cetatii Rupea. In Brasov avem pauza de prans, apoi vizita a centrului istoric inclusive Biserica Neagra. Deplasare catre Bucuresti, cu vizita optionala (in functie de timpul disponibil) a Cetatii Rasnov. Sosire: aproximativ ora 21:00 (in conditii normale de: vreme, trafic, etc.) in Piata Agroalimentara, Gara de Nord (Calea Grivitei- gura metrou-Muzeul CFR).

Tarif: 350 RON

Tarifele difera in functie de perioada aleasa si disponibilitatea hotelurilor.

Servicii incluse:

  • Cazare Hotel 3*
  • Tip masa: mic dejun
  • Transport autocar dotat cu sistem audio-video, 2 monitoare, aer conditionat, sistem incalzire, microfon, scaune rabatabile si reglabile lateral, centuri de siguranta.


Descriere obiective turistice:

Casa Memoriala Anton Pann

Casa care adaposteste expozitia memoriala Anton Pann, este un monument de arhitectura urbana, construit la jumatatea secolului al XVIII-lea, avand foisor si pivnita.

Expozitia a incercat sa puncteze peregrinarile pe meleagurile Valcii, datand din anii 1826-1828, 1836-1840, ale celui ce a ramas in constiinta urmasilor drept „fiul Pepelei cel istet ca un proverb” si care a fost „dascal de musichie” la scoala organizata pe langa Episcopia Ramnicului.

Casa – muzeu a fost translata pe o distanta de 37 metri, de pe amplasamentul ei initial, odata cu modernizarea si reamenajarea teritoriala. Expozitia a fost amenajata pentru a ilustra interiorul unei modeste locuinte de targ de la mijlocul secolului al XIX-lea, aici fiind prezentate piese de mobilier (divan, biblioteca, masa, scaune), obiecte decorative din cositor, alama, alpaca si portrete ale unor personalitati din epoca: printre care cel al maicii Meletina, stareta manastirii Dintr-un Lemn si tipograful Ion Popovici, care au avut legaturi cu viata si opera scriitorului.

Manastirea Cozia. Calimanesti – Caciulata

Biserica mare cu hramul „Sfanta Treime”, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batran. Conceputa dupa planul trilobat, ea surprinde prin precizia si perfectiunea realizarii artistice.

Castelul de Lut din Valea Zanelor

Castelul este realizat doar din materiale naturale, pereții fiind făcuți dintr-un amestec de pământ, apă, paie, argilă și nisip. Acoperișul cu mii de pante este realizat din șindrilă de molid, iar turnurile sunt făcute din piatră de râu. În ciuda formelor neobișnuite ale acestei structuri, Castelul de Lut se integrează perfect cu zona din jur.

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA

Muzeul a fost organizat cu începere din anul 1963 sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare şi are o suprafaţă de 96 ha şi un circuit expoziţional de 10 km.

Muzeul adăposteşte monumente originale reprezentative pentru sistemul de valori al satului românesc.

Aici se găsesc case de locuit aduse din diferite părţi ale ţării, interioare de locuit păstrate în forma originală, instalaţii de industrii ţărăneşti, mijloace de transport în comun tradiţionale etc.

Sunt ilustrate toate domeniile precum agricultura, creşterea animalelor, apicultura, pescuitul şi vânatul prin gospodarii specifice precum stâne, crame, cherhanale etc.

Muzeul este organizat în cinci mari sectoare cuprinzând grupe tematice aferente.

Acestor sectoare li se adaugă o expoziţie de sculptură modernă în lemn, cu opere realizate de reputaţi artişti romani şi străini, inspirate din universul satului tradiţional, căreia îi sunt destinate 3 ha.

In noua sa concepţie tematică, muzeul sibian a devenit un adevărat “muzeu al civilizaţiei populare tradiţionale din România”. Cognomenul “ASTRA” se datorează continuării, pe toate planurile (patrimonial, expoziţional, educaţional), a valoroaselor tradiţii ale primului muzeu etnografic-istoric al românilor din Transilvania, fondat la Sibiu, în anul 1905 şi închis în 1950, din motive “ideologice”.

Patrimoniul său (transferat în anul 1950 la Muzeul Brukenthal), a fost integrat Complexului Naţional Muzeal “ASTRA” în anul 1990, în prezent ajungând de 35 240 obiecte şi formând temeiul viitorului “Muzeu al Civilizaţiei Transilvane “ASTRA”, într-o concepţie modernă, novatoare, interdisciplinară.

Piata Mare Sibiu

Devenită, o dată cu evenimentele din decembrie ’89, un simbol, un fel de “kilometrul 0” al Sibiului, Piaţa Mare, una dintre cele mai mari din Transilvania, situată în partea de nord a oraşului, a reprezentat dintotdeauna o veritabilă emblemă a străvechiului burg.

Deşi se pare că a fost construită în 1366, ca o a treia centură de apărare a cetăţii, respectiva incintă a fost menţionată pentru prima oară în hrisoavele vremii abia în anul 1411, ca fiind principala piaţă de desfacere a cerealelor, dar în acelaşi timp şi loc de întruniri ori execuţii publice. De altfel, aici se aflau “Stâlpul Infamiei”, având statuia lui Roland în vârf, spânzurătoarea şi “Cuşca pentru nebuni”, unde, în timpul zilei erau expuşi oprobriului public cei ce tulburau noaptea liniştea semenilor.

Având acelaşi traseu conturat încă din secolul al XIV-lea , Piaţa Mare are o formă dreptunghiulară cu lungimea de 142 m şi lăţimea de 93 m. Pe laturile ei au rămas în picioare, atinse doar de patina vremii, vechile case nobiliare medievale, alături de un alt simbol de marcă al oraşului, Palatul Brukenthal, locul de început al promovării artei în această parte a Europei.

Muzeul National Brukenthal

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunităţii săseşti transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcţii publice în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa(1717 – 1780), cea dintâi funcţie ocupată fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei.

Perioada petrecută la Viena în această calitate coincide cu perioada constituirii colecţiei sale de pictură, menţionată în 1773 în Almanach de Vienne drept una dintre cele mai valoroase colecţii particulare ce putea fi admirată în mediul cultural vienez al vremii.

Colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal (constând din pinacotecă, cabinet de stampe, bibliotecă şi o colecţie numismatică) au luat naştere cu precădere în intervalul de timp dintre anii 1759 şi 1774. Se cunosc puţine informaţii privind modul lor de constituire, primele înregistrări referitoare la achiziţii de tablouri în documentele familiei Brukenthal apărând în 1770, dată la care nucleul pinacotecii trebuie să fi fost deja format.

Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care a ocupat-o între anii1777 şi 1787, Samuel von Brukenthal construieşte la Sibiu un palat în stilul Barocului Târziu, după modelul palatelor vieneze.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Anterior epocii în care a fost construită, în același loc s-au mai aflat alte 2 fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).

Inspiratorul proiectului a fost mareșalul principe Eugeniu de Savoia, cel care a introdus în Imperiul Habsburgic sistemele de fortificații elaborate de Vauban în Franța pe timpul regelui Ludovic al XIV-lea. Ansamblul făcea parte dintr-un sistem mai larg de puncte fortificate, menite a asigura defensiv noile provincii cucerite.

Lucrările pregătitoare au început prin ridicarea topografică din anul 1711, a orașului și cetății medievale.

Salina Turda

Un muzeu al mineritului în sare din Transilvania

Salina Turda constituie astazi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au facut ca istoria si legenda sa se împleteasca armonios aici.

În anul 2008 salina a intrat într-un amplu proces de modernizare şi amenajare în cadrul programului PHARE 2005 CES infrastructură mare regională/locală, în valoare de 6 mil. euro, fiind redată circuitului turistic incepând cu luna ianuarie 2010. Starea excelentă de consevare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni un obiectiv turistic european sau chiar mondial, fac din Salina Turda un loc în care trecutul şi prezentul se intrepatrund armonios.

Cetatea Medievala Targu Mures

Cetatea orasului a fost construita intre 1605-1653 cu permisiunea principelui Bocskai Istvan. Dispunea de 7 bastioane unite prin ziduri in lungime de 900 de metrii realizate din caramida. Primul bastion a fost construit in anul 1620 iar cetatea a fost finalizata in 1653. Cetatea era inconjurata de un sant de 10 metrii latime si 8 metrii adancime.

Este ultima cetate de tip orăşenesc, ea fiind realizată cu sprijinul locuitorilor, care, în vederea „construirii cetăţii”, achită timp de mai mulţi ani diferite sume de bani, inclusiv prestarea unor zile de muncă prin breslele din oraş. Primul bastion, cel al porţii (1613) încă a păstrat sisteme defensive medievale (groapă-capcană, guri de smoală, şanţ de apă). Bastionul tăbăcarilor (1620) se aseamănă constructiv cu bastioanele fortificaţiilor orăşeneşti din estul Germaniei şi Austriei.

Sighișoara, Cetatea Medievală

Sighișoara, oraș monument protejat de UNESCO din anul 1999, inclus pe lista patrimoniului mondial se mândrește cu o cetate medievală locuită și în prezent. Pentru prima dată în anul 1280 a fost ridicată aici o cetate. În secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mestesugari organizati în bresle puternice, care au ridicat în jurul cetății un zid de apărare din piatră, lung de 930 metri și înalt de 4 metri.

În secolul al XV lea, zidul a fost supraînalțat cu 3-4 metri, iar în următorii 200 de ani, înălțimea zidului pe alocuri atingea și 15 metri. Au fost ridicate 14 turnuri, care poartă numele breslelor care le-au ridicat. 9 turnuri se văd și astăzi, Turnul cu ceas, cel al tăbăcarilor, al croitorilor, al fierarilor, al cojocarilor, al cizmarilor, al măcelarilor, al frânghierilor și al cositorarilor. Numai există turnul țesătorilor, lăcătușilor, al dogarilor și al bărbierilor.

Cetatea Rupea

Ridicată pe Dealul Cohalmului, cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație și refugiu pentru satele din zonă. Deși a avut o așezare strategică, la îmbinarea drumurilor între Transilvania, Moldova și Țara Românească, cetatea este în prezent în ruină. Însă din fericire, cetatea încă se poate vizita, fiind o construcție ce domină de sus orașul Rupea.

Forma de azi a cetății se întinde pe o suprafață de 11 ha și cuprinde curți interioare, turnuri și ziduri. Incinta centrală este prevăzută cu un reduit și o capelă. Înainte de anul 1621, cetatea era populată intens, locuitorii ei dispunând de case de locuit, capelă, casa preotului, depozite, provizii, arme sau târg. Însă după asigurarea politică oferită de către armata habsburgică, cetatea a fost părăsită treptat.

Construită pe un masiv din bazalt, cetatea a rezistat încercărilor autorităților comuniste de a o distruge complet. După mulți ani în care a fost abandonată și lăsată în paragină, cetatea intrat în anii 2010-2012 într-un program de restaurare. În urma restaurării,  s-a recuperat o mare parte din valoarea cetății.

Biserica Neagră

Biserica Neagră, unul dintre simbolurile oraşului Braşov, este biserica parohială a Bisericii Evanghelice C.A. din România. Numele actual l-a primit după ce, în 1689, incendiul care a cuprins tot oraşul a tranformat-o într-o ruină. Iniţial ea purtase hramul Sfintei Maria. După Reformă a fost cunoscută ca “Biserica Mare”, însă denumirea populară de după incendiu,„Biserica Neagră“, a fost acceptată oficial în secolul al XIX-lea.

Biserica Neagră este cea mai mare constucţie sacrală din România, cea mai mare biserică-hală la răsărit de Viena şi unul dintre cele mai mari lăcaşe de cult medievale de la domul Sf. Ştefan din Viena pînă la Hagia Sophia din Constantinopol.

Orga Buchholz, construită în perioada romantismului timpuriu, este cea mai mare orgă mecanică din România. Sunetul ei atrage în fiecare an organişti atât din ţară cât şi din străinătate, care îşi doresc să concerteze aici. La data construirii ei, se număra printre cele mai mari orgi din Europa.

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov s-a numit “Cetate Taraneasca” deoarece principala ocupatie a constructorilor era agricultura. Cetatile taranesti au facut parte dintr-un sistem de aparare al localitatilor transilvanene expuse invaziilor.

Rasnovul este mentionat documentar pentru prima data in anul 1331, iar in Evul Mediu si in Epoca moderna se numara printre cele 12 sate ce formau districtul Brasov pomenit in documente la 1377. Dezvoltarea Rasnovului in secolului al XIII-lea a suferit o grea lovitura in urma invaziei tatarilor din anul 1241 cand tara Barsei a fost pustiita. Pentru a se apara impotriva invaziilor viitoare si impotriva incalcarilor nobililor feudali, locuitorii Rasnovului au ridicat pe varful unui deal din apropiere aceasta cetate de refugiu si aparare.

Un aspect important dat de asezarea Rasnovului, este acela ca armatele care invadau Transilvania prin pasul Bran, intalneau in calea lor Rasnovul, prima cetate pe acest drum in Tara Barsei. Singura sansa de supravietuire a locuitorilor din zona, inclusiv din Cristian, Ghimbav, era refugierea in cetatea Rasnov.

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Romania

RomaniaRomânia este un stat situat în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Read more

Inca nimeni nu a facut un review pentru acest tour.