Istanbul

Istanbul

Things to do - general

Istanbul este cel mai mare oras din Turcia cu o populatie de 9 451 000. Este centrul cultural, financiar, industrial si turistic al tarii precum si cel mai mare port. Ankara, capitala, are o populatie de 3 023 000. Izmir, cu o populatie de 2 409 000, este al doilea port al tarii (ca marime) precum si un centru industrial si turistic major. Adana, cu o populatie de 1 294 000, este principalul centru industrial din sud, precum si casa bazei aeriene Incirlik, o facilitate importanta a NATO. Bursa, cu populatia de 1 304 000, este un oras vechi in Anatolia de vest care a servit ca prima capitala a Imperiului Otoman.

Istanbul este singurul oras din lume situat pe doua continente. Este construit pe malurile Bosforului (Istanbul Bogazi), unde apele Marii Negre se unesc cele ale Marii Marmara. Istanbul este un oras destinat sa fie capitala, si a fost capitala a trei imperii care au stapanit lumea. Astazi orasul pastreaza urmele acestor civilizatii trecute, si reprezinta, cu toata splendoarea si misticismul sau, o armonioasa legatura intre Est si Vest, trecut si prezent, antic si modern.

Este unul dintre orasele cu cea mai bogata istorie, cat si unul dintre cele frumoase, incantatoare si vii orase din lume. Are o atmosfera numai a lui, cu stilul sau de viata, oamenii sai, atractiile sale. In Instanbul trebuie sa aveti grija cum va petreceti timpul pentru ca orasul are multe de oferit turistilor de pretutindeni. Vechile palate, moscheile din epoca otomana, bisericile, bazarul si toate celalalte sunt locuri minunate care merita vizitate
Dintre palate amintim Palatul Topkapi construit pe malul Marii Marmara; Palatul Dolmabahce construit la mijlocul secolului 19 de sultanul Abdulmecit I; Palatul Beylerbeyi, construit in secolul 19 de sultanul Abdulaziz din marmura alba; PalateleYildiz si Goksu.

Moscheeea Albastra ,construita intre anii 1609-1616 pentru sultanul Ahmet I de catre Mehmet Aga ,unul din fii lui Sinan .S numeste
Moscheea Albastra deoarece culoarea ei predominanta era albastrul care acum este un gri-verzui datorita scurgerii timpului . Moscheea este inconjurata de un gard format din coloane si arcade .In interior moscheia este decorata cu motive arabesti iar peretii sunt acoperiti de motive florale . Deasupra locului de veci al sultanului se gasesc aceleasi motive florale sculptate in lemn scump si in fildes .
Sfanta Sofia ,lacas de cult bizantin terminat in 537 e.n. a servit ca o catedrala in vechiul oras bizantin si transformata in moscheie dupa 1453 ,anul in care Constantinopolul este cucerit de otomani .
Palatul Topkapi a fost resedinta sultanilor din anii 1465-1853 . Complexul de cladiri care alcatuieste Palatul Topkapi isi ia numele de
la „Poarta tunului” , care se gaseste pe malul Bosforului ,poarta pe care sultanul iesea din gradina palatului si se putea plimba pe Bosfor cu corabia proprie . Constructia a inceput in 1459 din ordinul sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului . In 1853, curtea regala a fost mutata la Palatul Dolmabahce . Dupa ce a servit ca harem pana in 1909 , palatul a fost declarat muzeu in 1924 . Topkapi a fost sediul sultanului si casa lui , guvernul si trupele de elita ale imperiului.
Palatul Dolmabahce a fost resedinta sultanilor dupa 1853 .Printre exponate se numara unul dintre cele mai mai candelabre din lume de 4 tone , mobila incrustata cu fildes , picturi foarte valoroase , covoare persane ,colectii de arme si armuri ,bijuterii .

Valuta folositaLira turceasca

Informatii despre viata de noapte

Istanbulul ofera o viata de noapte si distractie pentru toate gusturile. Varietatea este incredibila, iar acolo exista cateva centre ale vietii de noapte din tot orasul: Ortakov la Bosfor (partea europeana), strada Istiklal de la Taksim la Tunel, unde vei gasi multi studenti (partea europeana), Aksaray cu stilul de viata de noapte predominant turcesc si districtul rosu (partea europeana) si Kadikoy cu variatele sale oferte de baruri si mici restaurante (partea asiatica).
Dar trebuie sa fii foarte atent cand mergi in baruri care nu arata o lista de preturi afara – de fapt, mai bine nu o faci. Nu-ti poti asuma pretul a orice, asadar daca barul nu afiseaza o lista de preturi, de obicei este deoarece nu vor ca tu sa stii ca te taxeaza cu 50$ pentru o bere. Bucura-te de cateva si inchipuie-ti nota de plata. Personalul va deveni foarte agresiv cu tine daca nu ai suficienti bani ca sa platesti sau daca protestezi in legatura cu preturile. Te vor cauta de bani sau carti de credit.

Informatii despre cultar si istorie

Ceea ce acum este numit Istanbulul Asiatic a fost probabil locuit inca din anul 3000 i.Hr. In cele din urma, in sec VII i.Hr., colonistii greci condusi de regele Byzas si-au stabilit colonia in Bizant, numele grecesc pentru un oras de pe Bosfor. Byzas a ales locul dupa ce a consultat oracolul din Delphi, care i-a spus sa se aseze de-a lungul “taramului celor orbi”. Intr-adevar, Byzas a concluzionat ca locuitorii de mai inainte trebuie sa fi fost privati de vedere daca au trecut cu vederea o locatie atat de superba la gura stramtorii Bosfor. Aceasta s-a dovedit a fi o decizie buna a lui Byzas, asa cum istoria a aratat, deoarece locatia Istanbulului este importanta indiferent ce credeau acesti colonisti greci timpurii. Byzas a dat numele sau orasului: Byzantium.
La inceputul anilor 100 i.Hr., a devenit parte din Imperiul Roman, iar in 306 d.Hr., imparatul Constantin cel Mare a facut Bizantul capitala intregului Imperiu Roman. De aici inainte, orasul a fost cunoscut drept Constantinopol.
Mijlocul anilor 400 d.Hr. a fost un moment de enorma frantura in imperiu. Barbarii au cucerit Imperiul Roman de Apus, in timp ce acel de Rasarit, numit si Imperiul Bizantin, si-a pastrat capitala la Constantinopol. In 532, in timpul conducerii lui Iustinian I, turbulentele antiguvernamentale au distrus orasul. A fost reconstruit, iar structuri de exceptie precum Hagia Sofia raman monumente ale inaltimii pe care a atins-o cultura bizantina.
Calitatea care a facut orasul atat de dorit este locatia incomparabil de potrivita pentru comert si transport este si samanta ei de distrugere. Pentru urmatoarele sute de ani persii, arabii, poparele nomade si membri ai Celei de-a Patra Cruciade (care a condus pentru un timp orasul) au atacat Constantinopolul.
Intr-un final, slabit de bataliile aproape constante, turcii otomani condusi de sultanul Mehmet al II-lea au cucerit Constantinopolul in 1453. Redenumit Istanbul, a devenit pentru a treia oara si ultima capitala Imperiul Otoman. A fost centrul puternic pentru campaniile militare cu scopul maririi drastice a Imperiul Otoman. La jumatatea anilor 1500, Istanbul, cu o populatie de aproape jumatate de million, a devenit un centru comercial, cultural si politic. Dominatia otomana a continuat pana a fost infranta in Primul Razboi Mondial, iar Istanbul a fost ocupat de Aliati.
Cand Republica Turcia a luat nastere in 1923 dupa Razboiul de Independenta, Kemal Ataturk a mutat capitala la Ankara. Cu toate acestea, Istanbulul a continuat sa se extinda enorm; astazi, populatia sa numara aproximativ 13 milioane de locuitori si creste cu un numar de 700.000 de imigranti pe an. Industria s-a dezvoltat si chiar si turismul s-a extins. Continua sa fie un oras care isi creeaza propria istorie in punctul de intalnire al celor doua continente.

Dream Bosphorus Hotel Istanbul

Dream Bosphorus Hotel Istanbul

Hocapaşa Mah. Nöbethane Cad. Kum Meydanı Sk. 20 Sirkeci, Fatih, 34112 Istanbul, Turcia, Istanbul
Dream Bosphorus se află în zona Sirkeci, la doar 5 minute de mers pe jos de Palatul Topkapi. Proprie Vezi
Eurostars Hotel Old City

Eurostars Hotel Old City

Ankara Caddesi Hocapasa Hamami Sokak No:1 Sirkeci , Fatih, 34112 Istanbul, Turcia, Istanbul
Situat la numai 70 de metri de gara Sirkeci, acest hotel este la 12 minute de mers pe jos de Hagia S Vezi
Hotel Divan Istanbul

Hotel Divan Istanbul

Asker Ocağı Cad. No:1 Taksim, Sisli, 34367 Istanbul, Turcia, Istanbul
Divan se află în inima orașului Istanbul, în cartierul Taksim, o zonă cu arhitectură modernă și deco Vezi
Maywood Hotel, Istanbul

Maywood Hotel, Istanbul

Nöbethane Caddesi No:25 Sirkeci, Fatih, 34410 Istanbul, Turcia, Istanbul
Situat în cartierul istoric Sirkeci din Istanbul, Maywood oferă camere elegante cu acces gratuit la Vezi
Santa Sophia Hotel

Santa Sophia Hotel

Emin Sinan Mah. Emin Sinan Hamami Sok No:2 Cemberlitas, Fatih, 34470 Istanbul, Turcia, Istanbul
Santa Sophia se află în inima centrului oraşului vechi Istanbul. La câțiva pași se găsesc multe atra Vezi
Titanic Port Bakirkoy, Istanbul

Titanic Port Bakirkoy, Istanbul

Fisekhane Cad. No:7/3 34140 Bakirköy, Bakirkoy, 80220 Istanbul, Turcia, Istanbul
Situat la 8 km de Aeroportul Atatürk, la distanţă mică de centrele comerciale Capacity şi Carousel d Vezi

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no cruise offers at this location at the moment.